Väck höstgrytan till liv!

Publicerad av Pepparberg AB

Väck höstgrytan till liv!

Vad vore livet utan chili?

För somliga är det en irrelevant fråga, men för de som uppskattar konsten att släppa in värmen i köket så träffar den sannolikt rakt i hjärtat.

När regndropparna jagar varandra mot asfalten, löven fladdrar i vinden, och den isande höstkylan kramar skogens fötter, så finns den ofta där på spisen. Höstgrytan. Puttrandes, doftandes, och ofta tillagad med lite extra varsamhet och omsorg.

Fruktig svartpeppar, het vitpeppar, kanske en aromatisk chipotle, och ett par knivsuddar ingefära.

Tärnad högrev, krispigt bacon och schalottenlök, eller kanske en vegetarisk variant på nyskördade morötter och potatis, långsamt kokad med favoritdruvan.

Recepten är sannolikt fler än kockarna, och ingen höstgryta tycks vara den andra lik. Många är dock de som verkar vara överens om att höstgrytan värmer både kropp och själ.

Det är ingen slump att en sökning på just ”höstgryta” framkallar tusentals sökresultat. I vårt nordliga klimat har vi lärt oss att uppskatta de varma, mustiga grytorna, när höstlöven faller och vinterflingorna lurar runt hörnet.

Det är därmed egentligen inte så förvånande, att vi varje höst skickar tusentals paket med typiska höstkryddor, till mat- och kryddälskare runtom i landet. Konstigt vore väl annars.

Vad vi dock har upptäckt på senare år, är att åtgången på chili ökar i takt med att temperaturen sjunker. Vi kan kalla det för äkta krydd-empiri.

Kan det kanske vara så enkelt att det inte bara är vi som upptäckt att en matsked chili i höstgrytan värmer?

Vi lämnar tillsvidare frågan obesvarad, men för säkerhets skull passar vi på att tipsa om några härligt varma höstkryddor.

Koppla gärna bort tankarna på annalkande julstök för ett ögonblick, och bli kompis med de där köksverktygen en stund.

Koka ihop en het höstgryta, samla familj, släkt och vänner, och mitt i allt - glöm inte bort att njuta av en av våra vackraste årstider.

God höst!


...← Tidigare inlägg Senare inlägg →

Till butiken